Joulukuun työllisyyskatsaus: Työttömyys kasvaa edelleen Pohjanmaan ELY-­keskusalueella

Uutinen

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli joulukuun lopussa yhteensä 8 621 työtöntä työnhakijaa. Se on 1 197 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli joulukuussa 1 258 enemmän kuin marraskuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on kuitenkin edelleen Manner-­Suomen alhaisin (7,6 %). Koko maassa vastaava osuus on 11,2 %. Viime vuoteen verrattuna työttömyys kasvoi joulukuussa 16,1 % Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella. Koko maassa työttömiä oli keskimäärin 14,3 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Joulukuun aikana oli avoinna yhteensä 3 534 työpaikkaa, mikä on 1 874 paikkaa (- 34,7 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Tiedot ilmenevät työ­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi lähes kaikissa Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnissa vuoden takaiseen verrattuna. Työttömien määrä kasvoi eniten Pietarsaaren seudulla (+ 27 %) ja pienentyi ainoastaan Suupohjan rannikkoseudulla (- 6 %). Pohjanmaan ELY- keskusalueen kunnista alhaisin työttömyysaste oli Luodon ja Pedersören kunnissa, joissa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 3,0 %.  Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli suurinta Perhossa (10,5 %). Vaasan työttömyysaste oli 8,6 %, Kokkolan 9,9 % ja Pietarsaaren 10,0 %.

Työttömyys kasvoi kaikissa ikäryhmissä ja lähes kaikissa ammattiryhmissä

Joulukuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 1 127, mikä on 214 enemmän kuin viime vuonna. Työttömien työhakijoiden määrä kasvoi 25–29-vuotiaiden ryhmässä 103 henkilöllä ja yli 50-vuotiaiden ryhmässä 234 henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna. Eniten työttömiä työnhakijoita oli 60–64-vuotiaiden ryhmässä, jossa työttöminä työnhakijoina on kaikkiaan 1 099 henkilöä. Ikäryhmittäin tarkasteltuna työttömyys kasvoi kuitenkin eniten 40–44-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa kasvu oli vuoden takaiseen verrattuna 196 henkilöä.  Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys kasvoi useimmissa ammattiryhmissä. Työttömien määrä vähentyi ainoastaan maanviljelijöiden, metsätyöntekijöiden ym. ammattiryhmässä (- 37). Eniten työttömien määrä  lisääntyi vuotta aikaisempaan nähden rakennus­, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä (+ 319).

Joulukuun lopussa oli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 2 014, mikä on 106 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kuitenkin yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 1 028, mikä on 45 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Avointen työpaikkojen määrä pienentyi vuotta aiempaan nähden

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjanmaan työ­ ja elinkeinotoimistoon joulukuun aikana 2 083, mikä on 1 420 vähemmän (- 40,5 %) kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Joulukuun aikana oli avoinna yhteensä 3 534 työpaikkaa, mikä on 1 874 paikkaa (- 34,7 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Uusien avoimien työpaikkojen määrä pienentyi lähes kaikissa ammattiryhmissä, uusien avoimien työpaikkojen määrä kasvoi ainoastaan prosessi­ ja kuljetustyöntekijöiden ammattiryhmässä (+ 155). Eniten uusien avoimien työpaikkojen määrä pienentyi rakennus­, korjaus­ ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä (- 551).  '

Lue koko työllisyyskatsaus:

Pohjanmaan ELY-keskusalueen työllisyyskatsaus: Joulukuu 2023 (ely-keskus.fi)