Työn hakeminen on taito, jota voi opetella

Uutinen

Oletko työn hakemisessa vasta-alkaja tai onko viimeisestä työhaastattelusta kulunut kauan aikaa? Tuntuuko, että oman osaamisen sanoittaminen on hankalaa tai olet pudonnut kärryiltä tämän päivän työnhakutrendeistä? Ei huolta! Työnhakuvalmennus, uravalmennus ja työhönvalmennus ovat palveluita, jotka edistävät työllistymistäsi tuetusti. Kainuun tulevan syksyn valmennukset on julkaistu ja niihin on jo mahdollista ilmoittautua.

Kun työnhakua tukevien palveluiden vaikuttavuutta on selvitetty, on todettu, että ne edistävät ja nopeuttavat työllistymistä. Työnhakua tukevia palveluita ovat esimerkiksi työnhakuvalmennus, uravalmennus ja työhönvalmennus. Palvelut ovat maksuttomia ja niistä saat konkreettista tukea ja monipuolisia vinkkejä työnhakuusi.

Työnhakuvalmennus ja uravalmennus ovat ryhmässä tapahtuvaa valmennusta. Työhönvalmennuksessa puolestaan tapaat valmentajaasi kahden kesken. Valmennukset ovat kestoltaan eri mittaisia. Kainuussa työnhakuvalmennus kestää viisi päivää kun taas sisällöltään laajemman uravalmennuksen kesto on 20 päivää.

Sinun ei tarvitse tietää mikä valmennus sinun tilanteeseesi sopisi parhaiten vaan työllisyysasiantuntijat ja -ohjaajat auttavat palveluihin ohjautumisessa. Kainuun TE-toimiston opinto- ja uraohjaaja Sanna Ylisirniö kertoo valmennuksista olevan hyötyä monenlaisiin elämäntilanteisiin ja kaikissa valmennuksissa huomioidaan työnhakijan yksilöllinen tilanne. Sinulla saattaa esimerkiksi olla CV jo kunnossa, mutta työpaikkojen etsimisestä tai haastattelutilanteista voi olla vähemmän kokemusta. Kyse ei välttämättä ole myöskään työnhakutaitojen puutteellisuudesta vaan uuden suunnan löytämisestä. 

- Olen usein suositellut esimerkiksi uravalmennusta tilanteessa, jossa asiakas on ikään kuin risteyskohdassa työnhaun ja mahdollisen alanvaihdon ja koulutuksen suhteen, Sanna kuvailee.

Valmennuksissa pääset siis kehittämään juuri niitä taitoja, joista on juuri sinulle eniten hyötyä. Valmentaja antaa sinulle yksilöllistä tukea ja ryhmävalmennuksessa saat lisäksi vertaistukea muilta osallistujilta.

Työnhakua tukevissa valmennuksissa on keskeistä oman osaamisen tunnistaminen, tavoitteen määritteleminen ja työnhaun kohdentaminen tavoitteen mukaisesti

Oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen ja niiden sanoittaminen "omaan suuhun sopivaksi" on yksi työnhaun keskeisimpiä ja samalla haastavimpia asioita. Siksi myös valmennuksissa työnhakuprosessi alkaa oman osaamisen tunnistamisesta. Jokaisella meistä on valtavasti osaamista, mutta joskus voi olla vaikeaa ymmärtää osaamisensa laajuutta tai saatamme ajatella osaamistamme liian kapea-alaisesti. Valmentajien tehtävä on auttaa osaamisesi kirkastamisessa ja sanoittamisessa työnhakupapereihin.

Valmennuksissa määritellään aina tavoite eli ajatus siitä, mihin ammattiin sinun on tarkoitus työllistyä ja askelmerkit millä keinoilla tavoitetta kohti edetään. Kuten työnhaussa, myös valmennuksissa opetellaan pitämään mielessä urasuunta, jota tavoitellaan. Hakemuksia ei kannata lähetellä summittaisesti sekä myymälöihin, kirjastoihin että asiantuntijatehtäviin, vaan kohdentaa työnhakua osaamisen ja tavoitteiden mukaisesti aina CV:stä ja työhakemuksesta lähtien.

Valmennuksissa tutustutaan myös eri työnhaun kanaviin eli mistä kaikkialta työtä voi löytää sekä perehdytään työnhaussa tänä päivänä tarvittaviin digitaitoihin. Saat myös tietoa siitä, miten yritykset rekrytoivat henkilöstöä. Valmennuksen jälkeen osaat hakea paremmin tietoa työpaikoista, työnantajista ja työmarkkinoista.

- Kouluttajilla on arvokasta paikallista työpaikkatietoa ja lisäksi ryhmävalmennuksissa jaettu tieto omasta ja muiden osaamisesta voi tuoda uusia vinkkejä ja kontakteja, joita ei olisi yksin hoksannutkaan, Sanna kertoo.

Syksyn valmennukset Kainuussa

Kainuun valmennukset syksylle on julkaistu ja niihin on jo mahdollista ilmoittautua. Valmennuksia järjestetään verkossa ja lähiopiskeluna. Tulevana syksynä työnhakuvalmennuksia järjestetään lähivalmennuksena Kajaanissa, Sotkamossa ja Suomussalmella. Verkkovalmennuksiin on helppo osallistua mistä päin Kainuuta tahansa!

Työnhakuvalmennukset:

Valmennus sopii erityisesti sinulle, jos sinulla on työllistymisen kannalta riittävä koulutus tai työkokemus, mutta työnhakudokumenttisi kaipaavat päivitystä ja haluat ajantasaista tietoa työmarkkinoista. Lisäksi hyödyt ryhmän vertaistuesta.

KAJAANI
9. - 11.9. ja 16. - 17.9. lähivalmennus
18. - 20.11. ja 25. - 26.11. lähivalmennus

SOTKAMO
21. - 23.10. ja 28. - 29.10. lähivalmennus

VERKOSSA
19. - 21.8. ja 26. - 27.8.
30.9 - 2.10. ja 7. - 8.10.
4. - 6.11 ja 11. - 12.11.

Uravalmennukset:

Uravalmennus on sinulle sopiva palvelu, jos sinulta puuttuu ammatillinen koulutus, harkitset alan vaihtoa, palaat takaisin työelämään tai harkitset yrityksen perustamista. Uravalmennus on käytännönläheinen ja toiminnallinen palvelu. Valmennus on pääsääntöisesti ryhmämuotoista, mutta saat lisäksi yksilöllistä ohjausta. 

SOTKAMO
2. – 27.9.2024

VERKOSSA
21.10. – 15.11.2024

Työhönvalmennus:

Työhönvalmentaja ohjaa ja tukee sinua työllistymisessä henkilökohtaisesti. Valmennus sopii erityisesti sinulle, jos työttömyytesi on pitkittynyt tai tarvitset erityistä tukea työllistymiseen. Työhönvalmennuksia järjestetään yksilöllisen aikataulun mukaisesti. Sovi työhönvalmennukseen osallistumisesta TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa.

Voit osallistua työnhakua tukeviin valmennuksiin kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-palveluihin

Ilmoittaudu valmennuksiin Kainuun TE-toimiston oman asiantuntijan tai työllisyyden kuntakokeilun työllisyysohjaajan kautta tai jättämällä yhteydenottopyyntö Oma asiointi -palvelun kautta. 

Valmennuksista vastaa kajaanilainen Koulutusavain Oy. Jokainen valmennus alkaa ns. startti-osiolla Koulutusavaimella. Startin tavoitteena on asiakkaan valmennuspalvelutarpeiden arviointi ja sitoutuminen tavoitteen mukaiseen toimintaan. Startti on kestoltaan n. 2 tuntia ja se sisältää 1–2 keskustelua valmennustarpeen arvioimiseksi ja suunnitelman laatimiseksi, mahdolliset ennakkotehtävät, asiakkuuden luomisen ja tiedonvaihdon asiantuntijan/työllisyysohjaajan kanssa. 

Lue lisää