Erikoisupseeri

Ammatit Julkaistu

Puolustusvoimissa työskentelee erikoisupseereja esimerkiksi insinööreinä, lääkäreinä, pappeina ja kapellimestareina. Erikoisupseerit ovat sotilasvirassa korkeakoulutettuja eri alojen ammattilaisia, jotka ovat suorittaneet myös aliupseerin tai reserviupseerin koulutuksen. Ammatissa vaaditaan oman erityisalansa osaamisen lisäksi hyvää fyysistä kuntoa.

Erikoisupseerin työssä tarvitaan oman erityisalansa hyvää tuntemusta. Erikoisupseerit ovat tekemisissä erilaisten ihmisten ja sidosryhmien kanssa, joten heiltä vaaditaan tehtävästä riippuen yhteistyötaitoja sekä esimies- ja johtamistaitoja.

Kansainvälistä yhteistoimintaa vaativiin tehtäviin osallistuminen edellyttää myös erilaisten kulttuurien tuntemusta ja kielitaitoa. Erikoisupseerin on omaksuttava puolustusvoimien työhön liittyvät erityispiirteet.

Erikoisupseerit ovat siviilissä yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita diplomi-insinöörejä, insinöörejä, lääkäreitä, musiikin maistereita tai pappeja. Enemmistö erikoisupseereistamme on insinöörejä tai diplomi-insinöörejä. Puolustusvoimat tarjoaa erikoisupseereille perehdyttämis- ja täydennyskoulutusta heidän tehtävänsä ja suunnitellun uransa huomioiden.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Erikoisupseeriksi pyrkivän on oltava Suomen kansalainen. Hänen on täytettävä valtion virkaan vaadittavat yleiset kelpoisuusvaatimukset ja hänen on oltava terveytensä sekä fyysisen kunnon puolesta virkaan sopiva. Lisäksi vaaditaan reservin aliupseerin tai upseerin koulutus sekä sotilaspapilla myös miehistökoulutus. Erikoisupseereille on määritelty myös tehtäväkohtaiset fyysisen toimintakyvyn tavoitteet.

Sotilasinsinöörin, sotilaslääkärin, sotilaspapin, sotilasteknikon ja sotilaskapellimestarin erityisistä kelpoisuusvaatimuksista säädetään erikseen puolustusvoimista annetussa asetuksessa (1319/2007 11 §:ssä).

Palkka vaihtelee tehtävästä ja sen edellyttämästä koulutuksesta ja kokemuksesta riippuen. Palkkausjärjestelmä perustuu tehtävän vaativuuteen ja henkilökohtaiseen työsuoritukseen.