Rauhanturvaaja

Ammatit Julkaistu

Kriisinhallintatehtävissä palvelevat edesauttavat rauhan ja vakauden saavuttamista tietyllä alueella. Suomalaisia kriisinhallintatehtävissä palvelevia toimii YK:n, Naton ja EU:n operaatioissa ympäri maailmaa. Kriisinhallintatehtäviin valittujen palvelussuhde kestää tavallisesti 6, 8 tai 12 kuukautta kerrallaan. Ammatissa edellytetään yhteistyötaitoja, vastuullisuutta ja fyysistä kuntoa.

Kriisinhallintatehtävissä palvelevat toimivat hyvin erilaisissa tehtävissä, joiden osaamisvaatimukset vaihtelevat. Kriisinhallinnan periaatteiden tuntemus on olennaista. Esimiesosaaminen on työssä tarpeen.

Työskentely kriisinhallintatehtävissä edellyttää vastuullisuutta ja kykyä sopeutua erilaisiin olosuhteisiin. Ammatissa tarvitaan vuorovaikutustaitoja, rauhallisuutta ja kielitaitoa. Tehtävät edellyttävät riittävän hyvää fyysistä kuntoa.

Kriisinhallintatehtävien edellyttämät sotilaan perustaidot koulutetaan varusmiespalveluksen aikana. Kriisinhallintatehtäviin valitut koulutetaan Puolustusvoimien toimesta tehtävän alkaessa.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Kriisinhallintatehtävät edellyttävät pääasiassa varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittamista sekä yleisten kelpoisuusehtojen täyttymistä. Joihinkin erityistehtäviin (esim. lääkärit ja tulkit) voi hakeutua ilman asepalveluksen suorittamista. Tutustu yleisiin kelpoisuusehtoihin:

Hakeutuminen (puolustusvoimat.fi)

Kriisinhallintatehtävien palkkaus perustuu tehtävän vaativuuteen. Tähän vaikuttaa tehtävässä vaadittava sotilaskoulutus, erityisosaaminen sekä koulutus- ja kokemusvaatimukset.Lisätietoa kriisinhallintatehtävien palkkauksesta: 

Palkkaus (maanpuolustus.fi)

Hyödyllisiä linkkejä