Lääkintävahtimestari

Haastattelut Julkaistu

"Lääkintävahtimestarina voi työskennellä hyvin erilaisissa tehtävissä. Osa on leikkausostolla, kuten minä, mutta voi työskennellä myös päivystyksessä, ambulanssissa tai preparaattorina ruumishuoneella. Lääkintävahtimestareita ei juurikaan ole yksityisellä puolella, eikä edes kaikissa julkisen puolen sairaaloissa. Päivät ovat hyvin vaihtelevia, joten tässä ammatissa ei pääse kangistumaan kaavoihin."

  • Turkka Miettinen
  • Lääkintävahtimestarina HUS:ssa.
  • Suorittanut lääkintävahtimestari-sairaankuljettajan tutkinnon Helsingin sairaanhoito-oppilaitoksessa.
  • Työkokemusta alalta 25 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Toimin lääkintävahtimestarina ortopedian ja traumatologian leikkausosastolla. Ortopediset leikkaukset ovat kirurgisia toimenpiteitä, jotka kohdistuvat tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ja vammojen hoitoon. Tehtäviini kuuluu potilaiden laittaminen leikkausasentoon, läpivalaisukoneen käyttö leikkausten aikana sekä salissa tehtävät kipsaukset. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Lukion jälkeen olin töissä Helsingin kaupungin liikuntavirastolla liikuntapaikkojenhoitajana noin vuoden, jonka jälkeen menin armeijaan. Armeijan jälkeen pääsin Lauttasaaren terveysasemalle vahtimestarin toimeen. Reilun vuoden jälkeen hain opiskelemaan lääkintävahtimestari-sairaankuljettajaksi. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Kun tulen aamuvuoroon, tarkistan ensimmäisenä, onko yövuorossa tapahtunut jotain sellaista, mikä vaikuttaa aamuvuoron ohjelmaan. Sen jälkeen alan valmistelemaan leikkaussaleja. Leikkaustasot valmistellaan sen mukaan, missä asennossa potilasta on tarkoitus leikata 

Kun potilaat ovat saapuneet, alan valmistella heidän siirtojaan ja leikkausasentojaan. Leikkaukset kestävät yleensä 2–3 tuntia, mutta joskus aikaa voi kulua jopa kahdeksan tuntia. Salien valmistelun jälkeen on yleensä aikaa kahvitauolle, kunnes potilaat vaihtuvat ja alan jälleen tekemään läpivalaisuja ja kipsauksia.  Aamuvuorossa on yleensä aina vähän enemmän kiire kuin muissa vuoroissa. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet? 

Työskentelen sairaalaympäristössä ja teen kolmivuorotyötä. Lisäksi käyn pitämässä kuukausittain aiheeseen liittyviä luentoja ja koulutuksia oppilaitoksissa ja muissa sairaaloissa. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Lääkintävahtimestarin työ on muuttunut vuosien varrella todella paljon. Teknisen osaamisen merkitys on kasvanut valtavasti esimerkiksi 3D-kuvien myötä. Toisin sanoen tämä työ vaatii halua oppia uutta. Myös sosiaalisia taitoja tarvitaan, jotta pystyy työskentelemään ryhmässä. Kipsaus vaatii jonkin verran kädentaitoja ja sorminäppäryyttä. 

Mikä on parasta ammatissasi? 

Parasta lääkintävahtimestarin työssä on porukassa toimiminen ja siihen liittyvät onnistumiset. Ylipäätään ihmisten auttaminen on palkitsevaa.  

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

En oikein keksi mitään varjopuolia. Joillekin kolmivuorotyö voisi olla rasite, mutta itse pidän siitä. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee lääkintävahtimestarin ammattia? 

Lääkintävahtimestarina voi työskennellä hyvin erilaisissa tehtävissä. Osa on leikkausostolla, kuten minä, mutta voi työskennellä myös päivystyksessä, ambulanssissa tai preparaattorina ruumishuoneella. Lääkintävahtimestareita ei juurikaan ole yksityisellä puolella, eikä edes kaikissa julkisen puolen sairaaloissa. Päivät ovat hyvin vaihtelevia, joten tässä ammatissa ei pääse kangistumaan kaavoihin. Kannattaa tutustua rohkeasti tähän ammattiin ja selvittää, olisiko tämä sellainen työ, jossa viihtyy. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Uskon, että lääkintävahtimestareita tarvitaan myös tulevaisuudessa. Me olemme leikkausasentojen ja läpivalaisun ammattilaisia, eikä tämän osaamisen tarve ole katoamassa mihinkään. Tietotekniset taidot korostuvat tulevaisuudessa myös lääkintävahtimestarin työssä.

Ammattialat

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli