Liikunnanohjaaja

Haastattelut Julkaistu

"Parasta on se, kun näkee asiakkaan onnistuvan jossain sellaisessa, joka on aiemmin tuntunut mahdottomalta. Erityisesti ikääntyneiden kohdalla nämä onnistumiset lämmittävät mieltä."

Liikunnanohjaaja Sara Kiuru
  • Sara Kiuru
  • Liikunnanohjaajana Nokian kaupungilla.
  • Valmistunut liikunnanohjaajaksi Kajaanin ammattikorkeakoulusta sekä suorittanut Suomen uima- ja hengenpelastusliiton uimaopettajan ja uinninvalvojan koulutukset.
  • Työkokemusta alalta kaksi vuotta.

​​​​​​Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi. 

Toimin liikunnanohjaajana Nokian kaupungin uimahallilla, jossa vastaan liikuntapalveluiden suunnittelusta ja toteuttamisesta. Työ uimahallilla koostuu pääosin uimavalvonnasta ja koululaisuintien sekä terveysliikuntaryhmien ohjauksesta.  

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Liikunta on ollut aina minulle rakas harrastus. Kun aloitin kilpailemisen tanssissa, tiesin heti, että haluan ammatin, jossa saan liikkua paljon. Lukiossa päätin hakea opiskelemaan liikunnanohjaajaksi Kajaanin ammattikorkeakouluun. Valmistumisen jälkeen en ollut varma, millaisiin työtehtäviin haluan, sillä liikunta-alalla on useita erilaisia vaihtoehtoja. Sain aluksi kunnalta kesätöitä uimaopettajana, minkä jälkeen päädyin liikunnanohjaajaksi uimahallille. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Aamu- ja iltavuoroviikot poikkeavat hieman toisistaan, mutta kerron aamuvuoroviikosta. Maanantaiaamuna uimahallilla suoritetaan huoltotoimenpiteitä, joten ovet avataan normaalia myöhemmin. Aamupäivällä ohjaan erityisryhmille vesijumppaa. Päivä jatkuu koululaisten uimakouluilla sekä kuntosali- ja terveysliikuntaryhmien ohjauksella. Uimahallin ryhmäliikuntapalveluiden valikoimasta löytyy esimerkiksi kiertoharjoittelua, venyttelyä, voimatasapainoa ja tuolijumppaa. 

Ohjaustuntien välissä teen uimavalvontaa eli vastaan uimareiden turvallisuudesta altailla. Päivään kuuluu myös sähköposteihin ja puhelimeen vastaamista. Yhteydenotot koskevat esimerkiksi ohjatuille tunneille ilmoittautumista. 

Muina päivinä uimahallin ovet avataan kello 6. Tuntien ohjaaminen hoituu samaan tapaan, mutta ohjauksen lisäksi loppuviikkoon kuuluu ohjauksien ja tapahtumien suunnittelua sekä uimahallin toimiston viikkokokous. Iltavuoroviikko poikkeaa aamuvuoroviikosta siten, että koululaisryhmien sijaan ohjaan työikäisille suunnattuja ryhmäliikuntatunteja. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen uimahallin allastiloissa, valvomossa ja liikuntasaleissa. Näistä haasteellisin työympäristö on allastilat, koska meteli on kova ja lämpötila +28 astetta. Allastiloissa ääni ei kanna samalla tavalla kuin liikuntasalissa, joten ääni rasittuu enemmän. Normaalia korkeamman lämpötilan vuoksi vettä täytyy juoda paljon. Valvonta- ja ohjaustehtävissä vaaditaan jatkuvaa ja intensiivistä läsnäoloa. 

Uimahallilla tehdään kaksivuorotyötä. Aikaisin aamuvuoro alkaa kello 6 ja päättyy kello 14. Myöhäisin iltavuoro alkaa kello 14 ja päättyy kello 22. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Liikunnanohjaaja tarvitsee kykyä vastaanottaa ja antaa palautetta. Kaikki työssä saatu palaute ei ole rakentavaa, ja ikävän palautteen antamista joutuu harjoittelemaan. Itse joudun esimerkiksi usein muistuttamaan asiakkaita suihkussa käynnin tärkeydestä ennen altaaseen menoa. Kaiken kaikkiaan hyvät vuorovaikutustaidot ovat ensiarvoisen tärkeät. Joillekin voi tulla yllätyksenä, että liikunnan ohjaaminen on jatkuvaa esilläoloa ja yleisön edessä toimimista. Jotta työssä viihtyy, sen täytyy tuntua luontevalta.  

Veden äärellä oleminen tuo oman haasteensa liikunnan ohjaamiseen. Ääni ei tahdo kuulua, joten tarvitaan paljon ilmeitä ja eleitä tehostamaan puhetta. Myös läsnäolon vaatimus on korkeampi. Uimataidottomien lasten kanssa keskittyminen ei voi herpaantua hetkeksikään. 

Mikä on parasta ammatissasi? 

Parasta on se, kun näkee asiakkaan onnistuvan jossain sellaisessa, joka on aiemmin tuntunut mahdottomalta. Erityisesti ikääntyneiden kohdalla nämä onnistumiset lämmittävät mieltä. Hienoa on myös se, että pääsee itse harrastamaan liikuntaa osana työpäivää. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Työ on fyysistä, ja siitä palautuminen on toisinaan haastavaa. Kaksivuorotyössä unirytmin viikoittainen vaihtuminen lisää kehon rasitusta. 

Ammatin arvostuksen osalta tuntuu tympeältä, että nimikettä liikunnanohjaaja käytetään monissa yhteyksissä harhaanjohtavasti. Esimerkiksi kunnan virkaatekevältä liikunnanohjaajalta edellytetään ammattikorkeakoulututkintoa, mutta myös lasten temppukerhon ohjaajaa saatetaan rekrytoida samalla nimikkeellä, vaikka tehtävään ei vaadittaisi liikunta-alan koulutusta. Tästä syystä liikunnanohjaajan nimikkeen muuttamisesta käyty keskustelua alan sisällä, mutta toistaiseksi muutoksiin ei ole ryhdytty. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee liikunnanohjaajan ammattia? 

Opintojen aikana voi tulla sellainen kuva, että työ on erilaisten projektien vetämistä ja suunnittelua. Jollekin voi tulla yllätyksenä, että suurin osa tarjolla olevasta työstä on kuitenkin liikunnan ohjaamista. Antaisin myös sellaisen neuvon, että yksityisellä sektorilla työskennellessä kannattaa perehtyä yleiseen palkkatasoon ja työntekijän oikeuksiin. Sen sijaan kunta-alalla työskennellessä voi olla aika luottavaisin mielin, että kaikki menee sääntöjen mukaan, koska käytössä on kunta-alan työehtosopimus. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Fyysisesti läsnä tapahtuvan ryhmäliikunnan tarve tuskin tulee vähenemään, vaikka pandemia-aika lisäsi etäohjattujen liikuntapalveluiden kysyntää. Varsinkin ikääntyneelle ohjattu liikuntatunti saattaa olla viikon kohokohta ja päivän ainoa sosiaalinen hetki. 

Uskon, että liikunta-alan palveluiden kysyntä kasvaa tulevaisuudessa, koska istumatyö on lisääntynyt. Liikunnanohjaajien ja terveydenhuollon työ tulee tiivistymään tulevaisuudessa, koska liikunta on jo nyt osa sairauksien ja vaivojen hoitosuunnitelmia. 

Ammattialat

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli