Maatalousyrittäjä

Haastattelut Julkaistu

"Minulle lypsylehmät ovat tämän työn sielu ja sydän. Työskentely eläinten kanssa on tapahtumarikasta ja peltotöiden vuosikierrossa on omat hyvät hetkensä. Oman kädenjäljen pääsee näkemään kaikessa mitä tekee, ja saan itse asettaa omat tavoitteeni."

Maatalousyrittäjä Leea Paananen
  • Leea Paananen  
  • Työskentelee maatalousyrittäjänä.  
  • Suorittanut maatalousalan perustutkinnon Haapajärven maatalousoppilaitoksessa.   
  • Työkokemusta alalta seitsemän vuotta.  

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Olen lypsykarjatilallinen, ja tehtäviini kuuluu sekä kasvinviljely että kotieläintilan ylläpitäminen.  

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?  

On tyypillistä, että maatalousyrittäjäksi päädytään sukupolvenvaihdoksen myötä. Minulle tarjoutui mahdollisuus jatkaa kotitilalla, ja halusin tarttua siihen.  

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.  

Yksikään päivä ei ole samanlainen, ja työtehtävät vaihtelevat vuodenajan mukaan. Esimerkiksi peltotöitä tehdään pääsääntöisesti vain kesällä. Lehmät poikivat ympäri vuoden, joten erityishuomiota tarvitsevia lehmiä ja vasikoita on joka kuukausi. Eläimet vaativat jatkuvaa huolenpitoa vuoden jokaisena päivänä ja toisinaan myös öisin. Maidontuotannossa on paljon huomioitavia asioita sekä toimintoja, joita täytyy seurata huolellisesti sekä ylläpitää päivittäin.  

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?  

Työskentelen navetassa ja ulkona esimerkiksi pellolla. Työympäristöön kuuluu työkoneita ja eläimiä. Kun on oma yritys, ympäristöstä saa tehdä itselleen mieleisen.  

Työaika on epäsäännöllinen, sillä eläinten vuoksi vaihtelua tulee paljon. Työpäivät ovat pitkiä, ja automaattilypsyn takia olen yksin päivystysvalmiudessa vuorokauden ympäri. Vapaapäiviä yritän pitää ainakin kaksi kuukaudessa. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?  

Tässä työssä täytyy olla yrittäjähenkinen ja valmis tekemään pitkiä työpäiviä. Maatalousyrittäjällä pitää olla perustietoa omasta tuotantoalasta ja taitoa soveltaa tietoa käytännössä. Ammatissa tarvitaan myös kirjanpidon ja verotuksen perusosaamista. Omia työtehtäviä pitää osata suunnitella pitkällä aikavälillä. Yhteistyö asiantuntijoiden sekä neuvojien kanssa kuuluu arkeen.  Ammatin aiheuttama fyysinen ja henkinen rasitus on tiedostettava, jotta toimintakyky säilyy. 

Mikä on parasta ammatissasi?  

Minulle lypsylehmät ovat tämän työn sielu ja sydän. Työskentely eläinten kanssa on tapahtumarikasta ja peltotöiden vuosikierrossa on omat hyvät hetkensä. Oman kädenjäljen pääsee näkemään kaikessa mitä tekee, ja saan itse asettaa omat tavoitteeni. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?  

Maatalouden kulurakenne on tällä hetkellä haastava, sillä korvaus työmäärään nähden ei ole oikeassa suhteessa. Loppuun palaminen on alalla valitettavan yleistä. Vuodesta 2022 lähtien tiloja on lopetettu tiuhaan tahtiin, ja erityisesti lypsykarjatilojen alasajoista saa lukea sosiaalisesta mediasta viikoittain. 

Itselle rakkaasta lehmästä luopumiseen tottuu tuskin koskaan. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee maatalousyrittäjän ammattia?  

Pitää laskea ja miettiä realistisesti, millaiset edellytykset maataloustoiminnan aloittamiselle on. Tuotantotyylejä on erilaisia, joten kannattaa pohtia, miten haluaa tehdä tätä työtä, jotta löytää itselleen sopivimman ratkaisun.  

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Tulevaisuudessa haluaisin nähdä enemmän tekoja kuin puhetta kotimaisen ruoantuotannon puolesta. Esimerkiksi alkutuottajan saama korvaus maidosta ja lihasta tulisi nostaa kestävälle tasolle. Mahdollisuuksia tulevaisuudessa ainakin on, uskoisin lähivuosien näyttävän tartutaanko niihin. 

Ammatit

Ammattialat

Jaa artikkeli