En ny arbetstagarens introduktion

Har du anställt en ny arbetstagare i din organisation? Som arbetsgivare är det viktigt att du satsar på introduktionen så att din arbetstagare kan komma igång bra i sitt arbete. Fundera också på vad som bör beaktas för att den nya arbetstagaren ska känna sig välkommen den första arbetsdagen.

Ge ett bra första intryck och erbjud så mycket information och hjälp som möjligt i början av anställningsförhållandet, eftersom din nya arbetstagare säkert är nervös. På så sätt kan arbetstagaren bra inleda sitt arbete och lättare bli en del av arbetsgemenskapen. 

Berätta om organisationen, presentera arbetslokalerna och säkerställ att det finns lämpliga arbetskläder för den första arbetsdagen om arbetet kräver det. 

Det lönar sig att satsa på introduktionen så att arbetstagaren vet vilka arbetsuppgifter hen har och vad som förväntas. Planera introduktionen omsorgsfullt och säkerställ att arbetsplatsen har både en introduktionsplan och ett introduktionsmaterial. 

Genom att komma ihåg åtminstone följande punkter ger du garanterat en god bild av dig själv som chef:  

  • Var på plats då arbetstagaren anländer till arbetet för första gången. 
  • Gör introduktionen till en del av arbetsuppgifterna: en lämplig blandning av självstudiematerial och praktiska övningar är ofta en fungerande kombination. 
  • Det kan vara nyttigt att i arbetsgemenskapen välja en person som hjälper nykomlingen att komma igång i den nya miljön.  
  • Diskutera fritt och bekanta er med varandra till exempel med lunch eller eftermiddagskaffe. 
Mer information

Uppdaterad: