Hjälp med att starta företag

Att starta företagsverksamhet är ett sätt för dig att sysselsätta dig själv. Om du är intresserad av företagande lönar det sig att bekanta sig med tjänsterna för blivande företagare. Det finns mycket information och rådgivning att få.

Rådgivning och information om företagande

Den riksomfattande telefontjänsten FöretagsFinland ger dig råd i frågor som gäller grundande av företag. Du får snabbt och enkelt rådgivning av en företagsrådgivare, som handleder, kartlägger din situation och styr dig vidare. 

Om du på egen hand vill sätta dig in i frågor som gäller företagande kan du bekanta dig till exempel med Suomi.fi-webbtjänsten, där du hittar mycket information om företagande. I den avgiftsfria webbtjänsten Mitt FöretagsFinland kan du göra upp en affärsplan samt testa din företagsidé och din lämplighet som företagare.

Läs mer
Mer information

Startpeng hjälper dig att komma igång

Som ny företagare kan du få startpeng om du uppfyller vissa krav. Med hjälp av startpengen klarar du dig bättre i början av företagsverksamheten när inkomsterna från företaget fortfarande är små. Läs mer om tjänsten Startpeng, dess förutsättningar och ansökningsanvisningar i beskrivningen av tjänsten.

Från arbetslös till företagare

Om du är arbetslös arbetssökande och inleder ny företagsverksamhet bedömer arbets- och näringsbyrån inte om din företagsverksamhet är huvud- eller bisyssla under de fyra första månaderna. Bedömningen görs först därefter, så du kan få utkomstskydd för arbetslösa för denna tid. Utkomstskyddet för arbetslösa kan vid behov samordnas med inkomsten från din företagsverksamhet.

Om du är arbetslös arbetssökande och inleder företagsverksamhet kan du välja om du ansöker om utkomstskydd för arbetslösa eller startpeng under de fyra första månaderna av ditt företagande. Du kan få utkomstskydd för arbetslösa om de arbetskraftspolitiska förutsättningarna för utkomstskydd uppfylls. Du ska till exempel söka och vara beredd att ta emot heltidsarbete samt hålla jobbsökningen i kraft enligt överenskommelse med arbets- och näringsbyrån.

Läs mer

Lättföretagare fungerar utan eget FO-nummer

Om du har en affärsidé, men är orolig för de administrativa frågorna i anslutning till företagandet, kan lättföretagande vara ett lämpligt alternativ för dig. Som lättföretagare fakturerar du för ditt arbete via en separat faktureringstjänst och behöver inte skaffa ett eget FO-nummer. Det finns olika faktureringstjänster och en del av dem sköter för din del förutom faktureringen även företagarens lagstadgade skyldigheter.

Läs mer

Uppdaterad: