Pilotförsöken med arbets- och näringstjänster visade att individualiserade tjänster underlättar sysselsättningen av partiellt arbetsföra

Nyheter

De tvååriga pilotprojekten som var en del av regeringens program för arbetsförmåga stärkte kompetensen hos sakkunniga vid arbets- och näringstjänsterna i fråga om arbetsförmågan.

Resultaten visar tydligt att en partiellt arbetsför person behöver personligt stöd av sakkunniga vid arbets- och näringstjänsterna och att tillräcklig tid för stödåtgärder är reserverad.

Samarbetet med arbetsgivarna ska också vara tätt. Rekryteringen underlättas när arbetsgivarna får tillräckigt individuellt stöd och praktiska lösningar för sysselsättning. Det behövs också stöd för att se partiellt arbetsföra som en genuin lösning på utmaningarna med att hitta passande arbetskraft.

Det finns skäl att i fortsättningen utnyttja erfarenheterna från pilotprojekten i arbets- och näringstjänsternas och närings-, trafik- och miljöcentralernas tjänsteupphandling. Vid upphandling bör partiellt arbetsföra personer eller arbetsföra personer med anpassad arbetsförmåga beaktas som en egen målgrupp bättre än tidigare.

Mer information

Individualiserade tjänster underlättar sysselsättningen av partiellt arbetsföra (tem.fi)