Behöver du hjälp med att hitta arbetstagare?

Nyheter

På Jobbmarknaden hittar du information för olika rekryteringssituationer och också tips på hur du får stöd för sysselsättning.

Att hitta arbetstagare på Jobbmarknaden

Logga in på Jobbmarknaden och bläddra bland arbetssökande som lämpar sig för dina arbetsuppgifter. Men om du vill få direkta förslag på lämpliga arbetssökande, skapa en arbetsplatsannons. Du kan definiera i annonsen hurdana kompetenser du söker efter eller ställa krav på bland annat de sökandes utbildningsnivå eller språkkunskaper. Via Jobbmarknaden kan du kontakta intressanta arbetssökande. Om du inte hittar lämpliga arbetssökande, kan du redigera din platsannons.

Om du vill hitta en arbetstagare för hushåll, kan du skapa en arbetsplatsannons på Jobbmarknaden som hushållsarbetsgivare och hitta arbetstagare på det här sättet. Som hushåll kan du anställa till exempel en personlig assistent, lokalvårdare eller renoverare. 

Behöver du specialister till ditt företag?

Om du har arbetsuppgifter som kräver sällsynt eller specialkompetens, kan det vara svårt att hitta en lämplig arbetstagare. Det lönar sig att satsa på arbetsplatsannonsen och fundera på hur arbetets krav inte ska bilda några hinder för rekrytering utan ska locka arbetssökande.

Har du redan funderat på andra sysselsättningsalternativ?

Du kan anställa en arbetstagare till din organisation, men i stället för traditionell rekrytering kan du även köpa eller beställa en arbetsprestation av en annan företagare eller sakkunnig. Du har möjlighet att anställa även hyrd arbetskraft.

Att hitta arbetstagare från utlandet

Om du vill ha internationell kompetens i ditt företag och du inte hittar några lämpliga arbetstagare i Finland, lönar det sig att söka efter arbetstagare eller praktikanter utomlands. Det är dock viktigt att komma ihåg att du kan behöva ett separat tillstånd för att anställda en arbetstagare från utlandet.

Behöver du tjänster och ekonomiskt stöd för rekrytering?

Du kan även utbilda en arbetstagare som du skulle vilja anställa om hen inte har lämplig kompetens. Till exempel läroavtalsutbildning, RekryteringsUtbildning, arbetskraftsutbildning eller lönestöd kan vara till nytta.

Du kan få ekonomiskt stöd för rekrytering till exempel genom lönestöd: den arbetssökande behöver hjälp med sysselsättningen och du behöver en anställd till ditt företag.

TN-byråernas (Arbets- och näringsbyråerna) samordnare för arbetsförmåga kan även hitta lösningar för bristen på arbetskraft i din organisation.