Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Detaljhandlare

Yrke Publicerad

Detaljhandlare är företagare som köper varor från exempelvis partihandlare och sedan säljer varorna vidare till konsumenter. Försäljningen sker till exempel på marknader, i butiker, affärer och kiosker. Produkterna varierar från matvaror till hushållsmaskiner beroende på butiken. För att verka som detaljhandlare behövs kännedom om handelspraxis, verksamhetsbranschen och produkterna. Man måste också kunna verka som chef samt ha företagar- och serviceanda.

Detaljhandlaren köper varorna från partiaffärer och importörer och säljer dem vidare till konsumenterna. Handlaren gör upp budget och svarar för handelns lönsamhet, produkturval, affärsutrymmen och ledning. I små affärer har handlaren också kundbetjäning. Arbetsdagarna är ofta långa.

Yrket kräver bransch- och produktkännedom. Detaljhandlaren förutsätts ha organisationsförmåga, förmanskunnande och en positiv attityd till kundservice. Till detaljhandlare avancerar man vanligen genom att skaffa sig arbetserfarenhet i branschen. Studier på det merkantila området kan också bedrivas vid universitet, yrkeshögskolor och yrkesläroanstalter.

Vähittäiskauppiaan työssä tarvitaan myytävien tuotteiden ja niiden ominaisuuksien tuntemusta. Ammatissa tarvitaan myös neuvottelu-, organisointi- ja johtamistaitoja sekä liiketoiminnan harjoittamisen ja markkinoinnin osaamista.Vähittäiskauppiaan työssä korostuvat asiakaspalveluhenkisyys sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot.

Yrittäminen edellyttää riskinottokykyä, ennakoivaa suhtautumista tulevaisuuteen sekä kykyä sopeutua vallitsevaan markkina- ja kilpailutilanteeseen. Ammatissa tarvitaan ymmärrystä myynnin ja markkinoinnin periaatteista, mukaan lukien hinnoittelu, kampanjat, tuote-esittelyt ja asiakkuuksien rakentaminen.

Varastointi edellyttää taitoa hallita varastoa tehokkaasti, ennustaa kysyntää ja varmistaa, että suosituimpia tuotteita on aina saatavilla. Lisäksi tarvitaan kykyä käsitellä maksutapahtumia ja maksuliikennejärjestelmien osaamista.

Ammatissa vaaditaan ongelmanratkaisu- ja paineensietokykyä sekä kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin.

Monet vähittäiskauppiaat ovat edenneet ammattiinsa työn kautta, mutta monilla on myös jokin kaupallisen alan koulutus. Ylemmän tai alemman korkeakoulututkinnon, kauppatieteiden maisteri tai kauppatieteiden kandidaatti, voi suorittaa kauppatieteellisellä koulutusalalla. Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon, tradenomi (AMK). 

Toisella asteella voi suorittaa liiketoiminnan perustutkinnon (merkonomi). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös liiketoiminnan ammattitutkinto (myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala), yrittäjän ammattitutkinto ja liiketoiminnan erikoisammattitutkinto (kaupan osaamisala, myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala). Toisen asteen ammatillisen tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Lisäksi suurimmat kaupan alan yritykset tarjoavat kauppiaskoulutusta.

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Vähittäiskauppiaan ansiotaso riippuu liiketoiminnan kannattavuudesta.