Elmästare, sjöfarten

Yrke Publicerad

Elmästaren lyder under maskinchefen och ansvarar för de elektriska systemen på ett fartyg med eldrift, ensam eller om nödvändigt assisterad av en fartygselektriker. Elmästare arbetar bland annat på stora passagerarfartyg, tankfartyg och isbrytare. Arbetet kräver hög elektroteknisk kompetens, snabb beslutsförmåga och anpassning till fartygsförhållanden.

Sähkömestareita työskentelee jäänmurtajilla, suurilla matkustajalaivoilla ja matkustaja-autolautoilla sekä suurimmilla tankkilaivoilla.

Suomen ulkopuolella sähkömestareita työskentelee mm. öljynporausaluksilla, kaapelinlaskijoilla sekä jäähdytyslastilaivoilla.

Merenkulkuoppilaitoksessa koulutuksen saanut voi hakeutua myös maissa oleviin vastaaviin töihin.

Bläddra bland jobbannonser: Elmästare, sjöfarten

Ammatti edellyttää korkeatasoista sähköteknistä osaamista, hyvää tietotekniikan hallintaa ja nopeaa päätöksentekokykyä. Työyhteisössä sähkömestarin on sopeuduttava pieneen eristettyyn yhteisöön, jonka kanssa on tultava toimeen työn ohella myös vapaa-aikana.

Kielitaito on työssä tarpeen. Ammatissa on sopeuduttava myös meriympäristön ajoittain ankariin sää- ja luonnonolosuhteisiin sekä niiden vaikutukseen laivaympäristössä, kuten keinuvaan työympäristöön.

Työssä ollaan yhtäjaksoisesti pitkiä aikoja merellä, jolloin ei voi viettää tavallista perhe- ja sosiaalista elämää, mikä edellyttää sopeutumista.

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon, insinööri (AMK) sähkötekniikkaan suuntautuen. Ammattikorkeakoulussa voi opiskella myös merenkulun sähkövoimatekniikan insinööriksi. Lisäksi vaaditaan merenkulkualan turvallisuus- ja hätätilanneopinnot. Merenkulun koulutuskokonaisuus perustuu käytännön työharjoittelun ja opiskelun vuorotteluun sekä eritasoisiin pätevyystodistuksiin ja -kirjoihin.

Merenkulun pätevyyskirjat (traficom.fi)

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Sähkömestarin pätevyyskirjaan vaaditaan sähkömestarin opinnot.

Medianlön

5025 €/m

Privata sektorn

5025 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde