Ingenjör, metallförädling

Yrke Publicerad

Ingenjörer, som arbetar inom metallförädlingsindustrin har många specialistuppgifter samt förmans- och ledningsuppgifter. Arbetsbeskrivning och yrkesbenämningarna varierar enligt yrkesinriktningen. Arbetsfält är t.ex. förmansarbete, produktplanering, produktionsledning, kvalitetskontroll samt försäljnings- och marknadsföringsarbete.

För ingenjörer som arbetar inom metall- och stålindustrin kan arbetet till sin karaktär vara kontorsarbete, att röra sig mellan de olika punkterna vid produktionslinjen, arbete i centralkontrollrummet där processerna styrs, laboratoriearbete eller kundbesök. I arbetet används datateknik. Mycket resande kan höra till arbetet.

Vid yrkeshögskolorna kan man avlägga teknisk yrkeshögskoleexamen för ingenjör (YHS) t.ex. med inriktning på material- och ytbehandlingstekniker eller maskin- och produktionsteknik. Vid universitetens tekniskvetenskapliga utbildningslinjer kan man avlägga högre högskoleexamen för diplomingenjör eller lägre högskoleexamen för kandidat i teknik med inriktning på materialteknik eller maskinteknik.

Metalleja jalostavan teollisuuden tuotantolaitokset.

Bläddra bland jobbannonser: Ingenjör, metallförädling

Metallien jalostuksessa työskentelevän insinöörin on tunnettava oman alansa tekniikka sekä tuotantomenetelmät. Ammatissa tarvitaan suunnittelu- ja organisointitaitoja sekä johtamistaitoja. Markkinointi- ja myyntitehtävät edellyttävät kaupallista osaamista.

Tehtävien hoito edellyttää oma-aloitteisuutta, ongelmanratkaisukykyä sekä taloudellista ajattelua. Ammatissa on kyettävä ryhmätyöskentelyyn, joten yhteistyötaidot ovat tarpeen. Myös neuvottelu- ja esiintymistaidot ovat tarpeen. Asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen on tärkeää. Ammatissa tarvitaan pitkäjännitteisyyttä ja joustavuutta.

Kielitaito ja kulttuurien tuntemus ovat tarpeen varsinkin vientitehtävissä. Vastuullinen työ edellyttää hyvää paineensietokykyä. Metallin jalostus kehittyy koko ajan, mikä edellyttää jatkuvaa opiskelua.

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK). Tutkinnon voi suorittaa esimerkiksi konetekniikkaan tai prosessi- ja materiaalitekniikkaan suuntautuen.

Yliopistojen teknillistieteellisellä koulutusalalla voi suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon diplomi-insinööri tai alemman korkeakoulututkinnon tekniikan kandidaatti. Tutkinnon voi suorittaa esimerkiksi kaivos- ja rikastustekniikkaan tai materiaalitekniikkaan suuntautuen.

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Medianlön

4773 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde