Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Miljöinspektör

Intervjuer Publicerad

"Det bästa med miljöinspektörsyrket är variationen, eftersom arbetsdagarna aldrig är likadana. Miljöinspektörens arbete är en kombination av arbete utomhus och inomhus. Ofta kan man planera sitt eget arbete så att arbetet kan utföras på ett sätt som är meningsfullt för en själv. Dessutom dyker det hela tiden upp nya saker i miljöinspektörens arbete som man måste ha koll på vilket gör arbetet lämpligt utmanande ".

Ympäristötarkastaja Sanna Jattu-Mattila
  • Sanna Jattu-Mattila
  • Miljöinspektör vid Kouvola stads miljöskydd.
  • Utexaminerad som filosofie magister från Helsingfors universitet med geologi som huvudämne och utexaminerad som formgivare från Kymmenedalens yrkeshögskola.
  • Fem års arbetserfarenhet inom miljöbranschen.

Berätta kort vad du arbetar med. 

Jag är miljöinspektör vid Kouvola stad. Jag ansvarar för miljöskyddets tillsyns- och besvärsärenden. Med klagomålsärenden menar man en situation där kommuninvånarna anmäler ärenden till miljöskyddet, som till exempel en olaglig avstjälpningsplats, en bullrande fabrik eller grannens kompost som lockar råttor. Dessutom bereder jag miljö- och marktäktstillstånd. För tillfället är ett miljötillstånd för en skjutbana och för ett nytt värmeverk under arbete. Marktäktstillstånd innebär att man får tillstånd för marktäkt, det vill säga att samla till exempel grus eller berg. I mitt arbete ingår också planmässiga tillsynsbesök, såsom periodiska inspektioner av olika anläggningar. Mitt arbete är en kombination av kontorsarbete och terrängarbete.

Hur har du hamnat i det yrke du valt? 

Under gymnasiet började jag fundera på olika yrkesalternativ. Det första jag insåg var att jag till exempel inte vill arbeta inom omsorgsbranschen. Jag tänkte att ett arbete där man ibland får jobba för sig själv i stället för att interagera med människor hela arbetsdagen skulle passa mig bättre. Jag såg mig som en utomhusmänniska, men också en person som gillar aktivitet och tankearbete. Geologyrket tänkte jag att kunde kombinera båda sidorna. Jag kom in till Helsingfors universitet för att studera geologi, men jag har inte arbetat som geolog en enda dag. Som tur är lämpar sig studier i geologi också väl för miljöinspektörens arbete.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka. 

I en typisk arbetsvecka ingår ett par dagar som jag tillägnar sådant kontorsarbete som kräver tänkande och koncentration, såsom beredning av tillstånd och skrivande av utlåtanden. För att jag ska kunna sätta igång skrivarbetet krävs det att jag i lugn och ro får sprida ut alla kartor och mappar och bekanta mig med handlingarna i lugn och ro.

Som motvikt till pappersarbetet kan jag reservera en dag i min kalender där jag försöker passa in alla aktuella inspektioner i terrängen, såsom kommuninvånarnas besvärsärenden. En sådan dag kör jag bil till olika platser för att inspektera besvärsobjekt.

Veckans sista dag kan vara full av diverse program, såsom Teams-möten, överföring av bilder från telefon till dator, utskick av uppmaningsbrev eller sammanställning av arbeten. Det kan också hända att hela veckan måste planeras om ifall en kollega är på semester eller insjuknar. Sådana dagar kan det hända att telefonen ringer mera än vanligt, eller så blir jag plötsligt tvungen att kolla till exempel ett läckande avloppsvattenrör eller ett oljespill på marken.

I hurdan arbetsmiljö eller vilka arbetstider arbetar du? 

Kontorsarbetets andel varierar beroende på årstid, eftersom det blir mindre arbete i terrängen på vintern. Jag uppskattar att 70 procent av arbetet på vintern består av kontorsarbete och 30 procent av inspektioner i terrängen. På hösten utförs mer arbete i terrängen, eftersom man då utför årliga markbesiktningar och även periodiska inspektioner av flera anläggningar.

För min del innebär inspektionerna i terrängen också att man besöker objekt som inte har någon adress eller som har dåliga vägar, eftersom jag är en av inspektörerna i min enhet som ansvarar för marktäktstillstånden och inspektionerna av grustäkts- och brytningsområden som anknyter till dem. Miljöskyddet har flera olika ansvarsområden och här i Kouvola har de har delats upp mellan miljöinspektörerna. För en av mina kollegor kan inspektionsbesöken till exempel rikta sig till djurstall och anläggningar som använder kemikalier. Jag har däremot inga sådana tillsynsobjekt. 

Arbetstiden är typisk, flexibel tjänstetid, alltså oftast cirka kl. 8-16.00. Vi har möjlighet till distansarbete, men själv tycker jag mer om att arbeta på kontoret, eftersom det på kontoret är lättare att tillsammans med en kollega fundera på knepiga fall eller till exempel undersöka kartor.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket? 

För att trivas med jobbet som miljöinspektör skulle jag säga att man ska vara en person som gillar att vara utomhus och är beredd att hela tiden lära sig något nytt. En person som tycker om att använda sin hjärna gillar utmaningar och variation. Om man invaggar sig i att det som man lärt sig i skolan räcker till kommer man att bli besviken i det här yrket, eftersom det hela tiden kommer nya saker man måste ta till sig. Jag tror att de beslut vi fattar ibland för utomstående kan framstå som enkla, men i komplicerade fall är själva arbetsprocessen sällan enkel.

Jag skulle betona betydelsen av interaktionsfärdigheter, eftersom man i det här arbetet måste kunna komma överens med väldigt olika människor. När det till exempel gäller klagomål kan man aldrig veta vad man kommer att råka ut för och man får inte vara för känslig för eventuell respons. Att vara systematisk, noggrann, omsorgsfull och har goda skriftliga färdigheter är också egenskaper som är viktiga i miljöinspektörens arbete.

Vad är det bästa med ditt yrke? 

Det bästa med miljöinspektörsyrket är variationen, eftersom arbetsdagarna aldrig är likadana. Miljöinspektörens arbete är en kombination av arbete utomhus och inomhus. Ofta kan man planera sitt eget arbete så att arbetet kan utföras på ett sätt som är meningsfullt för en själv. Dessutom dyker det hela tiden upp nya saker i miljöinspektörens arbete som man måste ha koll på vilket gör arbetet lämpligt utmanande.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande? 

Nackdelen är att man ofta har bråttom och att många arbeten måste utföras samtidigt. Ibland känns det som att man glömmer bort något när man måste minnas till exempel hur vart och ett miljötillstånd framskrider. Samtidigt kommer det många nya saker, såsom ändringar i lagstiftningen eller nya uppgifter. Ibland är det tungt om man råkar vara tvungen att lära sig dessa nya saker mitt under den värsta brådskan.

I arbetet ingår också utmanande kundmöten. Mötena sker inte alltid i god anda, även om du har försökt ditt bästa. Man måste kunna låta osaklig respons slinka in genom ena örat och ut genom det andra.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli en miljöskyddsinspektör? 

Om du överväger yrket som miljöinspektör är det bra att beakta att det här yrket kräver goda interaktionsfärdigheter, trots att man arbetar inom en bransch som kombinerar naturvetenskap och teknik, och inte till exempel inom det sociala området. Det behövs fingertoppskänsla och en förmåga att möta olika slags människor.

Man ska också beakta att körkort är nödvändigt, eftersom det enligt min egen erfarenhet är omöjligt att utföra det här arbetet utan körkort. Terrängobjekten kan ligga långt från kontoret och också i ändan av vägar som är i dåligt skick. Själv har jag möjlighet att använda arbetsgivarens bilar. Det är också viktigt att kunna läsa kartor och inte dra sig för att röra sig i terrängen.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke? 

Enligt min egen erfarenhet är sysselsättningsmöjligheterna för närvarande goda, även om det säkert förekommer regionala variationer. I det avseendet vågar jag rekommendera miljöområdet, även om arbetsmängden verkar öka hela tiden. I framtiden tror jag att datatekniskt kunnande kommer att framhävas allt mer. Till exempel kunskaper i geografisk information är något som det lönar sig att satsa på redan under studietiden.

Dela artikeln