Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Sjukhuspastor

Intervjuer Publicerad

"Yrket som sjukhuspastor kräver psykisk styrka och beredskap att samarbeta multiprofessionellt. God självkännedom samt förmåga att skilja mellan arbete och fritid skapar en grund för att orka i arbetet. Man måste kunna ta hand om sitt eget välbefinnande. Det är också viktigt att kunna sätta ord på människors upplevelser och situationer. Arbetet utgår från kunden."

Sairaalapastori Maija Haaparanta
  • Maija Haaparanta
  • Sjukhuspastor i S:t Michels domkyrkoförsamling.
  • Har utexaminerats som teologie magister från Helsingfors universitet och avlagt Kyrkostyrelsens specialutbildning i sjukhussjälavård samt utbildat sig till defusing-handledare. För närvarande doktorand vid Östra Finlands universitet.
  • 18 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som sjukhuspastor. Min uppgift är att lyssna på människor och stödja dem i olika kriser och då de närmar sig döden. Jag finns där för såväl patienter och anhöriga som personalen. Vid behov ordnar jag defusing-möten för personalen. Med defusing avses att personalen får prata om en psykiskt belastande situation inom några timmar efter händelsen.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Som ung hade jag två förebilder: en gymnasielärare och en präst som arbetade med ungdomarna i församlingen. Genom dem tändes för första gången en gnista för religiöst arbete. Efter gymnasiet passade det mig att söka till teologiska fakulteten eftersom studieutbudet kombinerade de ämnen som intresserade mig mest – religion, filosofi och psykologi.

Jag skulle bli lärare, men jag hade otur med inträdesproven till de pedagogiska studierna. Första gången blev jag sjuk och andra gången hade mina ansökningspapper försvunnit hos posten. Jag tänkte att det måste vara ett tecken. Det är meningen att jag ska bli präst.

Man kan inte söka till en utbildning i sjukhussjälavård eller yrket som sjukhuspastor direkt från skolbänken. Jag sökte för första gången till utbildningen som 26-åring. Då fick jag höra att det skulle vara bra med några år till på nacken. Sjukhuspastorn arbetar i sitt yrke i huvudsak med lidande och sorg, så ålder och livserfarenhet hjälper en att orka i arbetet. Sedan gick det några år, jag fick tre barn och därefter dök det upp en ny möjlighet att söka till utbildningen. Den här gången blev jag vald. Arbetet är meningsfullt eftersom jag har en stark tro på att människan klarar av till och med de hemskaste och tyngsta prövningarna.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

När jag på fredagen tittar i kalendern hur nästa arbetsvecka ser ut, är den ofta ganska tom. Några överenskomna möten finns antecknade. När klockan slår åtta på måndag börjar telefonen ringa och min kalender fyllas. Efter det har jag inte tid att rulla tummarna. Största delen av min tid går åt till att lyssna på människor, det vill säga till själavård i deras hem eller på sjukhuset. Jag har oftast mycket kort tid att förbereda mig inför mötena.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Min arbetsmiljö består av sjukhus och människors hem. Jag har ingen fastställd arbetstid och mitt arbete är jourmässigt. Jag arbetar i huvudsak mellan klockan 8 och 16, men kriser och död tittar inte på klockslaget. Jag är tillgänglig varje dag till klockan 21.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Yrket som sjukhuspastor kräver psykisk styrka och beredskap att samarbeta multiprofessionellt. God självkännedom samt förmåga att skilja mellan arbete och fritid skapar en grund för att orka i arbetet. Man måste kunna ta hand om sitt eget välbefinnande. Det är också viktigt att kunna sätta ord på människors upplevelser och situationer. Arbetet utgår från kunden. Kundens övertygelse ska alltid respekteras – min tro står inte i centrum i kundarbetet.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Att få arbeta med människor.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Maskiner och system som inte fungerar. Ibland har jag bara ett par minuter på mig att skriva ut ett papper, och om det inte lyckas får jag gråa hår.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli sjukhuspastor?

Jag rekommenderar att man bekantar sig med arbetet som sjukhuspastor om det bara är möjligt. Det är också bra att beakta att man kan söka till specialutbildningen i sjukhussjälavård först när man har en tjänst som präst.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Framtiden ser tudelad ut. Det är positivt att millenniegenerationen enligt undersökningar uppskattar vår yrkeskår. Det är kyrkans uppgift att vara närvarande när en människa möter lidande. Vilken plats skulle vara mer angelägen än ett sjukhus?

Undersökningar visar också att sjukhuspastorer uppskattas mindre inom församlingen än inom hälso- och sjukvården. Vi är en liten yrkeskår – det finns cirka 100 sjukhuspastorer i Finland. Om uppskattningen för oss minskar inom kyrkan är det lätt att skära ner på dessa tjänster när det ekonomiska läget stramas åt.

Dela artikeln